Den ultimate guide for lån til bolig i utlandet

Selv om det ser ut til at vi ikke helt utenfor pandemien, så er det mange som tenker på framtiden og planlegger hvordan de skal realisere drømmene sine.

Tekst JH Lillevik

En av de største drømmene for mange, er å kunne eie en bolig i sydligere strøk som de kan benytte for de kalde vintermånedene vi nå er inne i. Her er en liste over de viktigste tingene du må tenke på og gode råd fra eksperter fra DNB Luxembourg.

– Vi kan hjelpe deg med finansiering av ferieboliger i Frankrike, Portugal og Spania. Spania, er det største ferieboligmarkedet for nordmenn, og deretter Frankrike som nummer to, forklarer Mona Eriksen, seniorrådgiver hos DNB Luxembourg.

Finansieringsbevis

Det kan nok være fristende å hoppe rett i det. Kanskje du allerede har en bolig i tankene, en du vet at du vil trives i, eller så vet du hvor du vil bo, men det er en absolutt fordel å få tak i et finansieringsbevis som viser til at du faktisk kan kjøpe boligen.

– Et finansieringsbevis er et nyttig dokument som bekrefter bankens vilje til å låne deg en viss sum penger basert på gitte forutsetninger. Det er flere fordeler ved å ha dette. For det første vil et finansieringsbevis gjøre deg i stand til å handle raskt når din drømmebolig dukker opp. En annen fordel er at et finansieringsbevis gjør at potensielle selgere/meglere er trygge på din evne til å gjennomføre kjøpet.

Egenkapital

– Det er også viktig for oss å få bekreftet  at du har tenkt godt igjennom planen din om boligkjøp. I utgangspunktet er det viktig at du har egenkapital tilgjengelig i form av innskudd eller at du har  eiendom som er såpass lavt belånt slik at du kan benytte denne til å frigi kapital til dette formålet.  Det er viktig å huske på at om du velger å ta ut kapital på en bolig og benytte dette som egenkapital for et kjøp, så vil denne opplåningen legges til din totalte gjeld.

Mange kunder som søker hos oss har et veldig realistisk bilde av sin egen betjeningsevne og har sett på områder og gjort research på hva de kunne tenkt seg. Det er da vår oppgave å hjelpe dem med å sy sammen en finansieringsløsning som er til å leve med og tilpasset kunden etter en helhetlig vurdering.

Betingelser for boliglånet i utlandet

Som en låntaker, er det viktig å være klar over at lån til bolig i utlandet er noe dyrere enn det å ta opp lånet i Norge.

– DNB Luxembourg finansierer med pant i den boligen du kjøper i utlandet og da beholder du som kunde fleksibilitet i «hjemmeøkonomien». Vi finansierer inntil 70% av det laveste beløp av kjøpesum ogtakst. I tillegg til 30 % egenkapital må du ha midler til å dekke kjøpskostnadene.

– Vi stresstester lånene i forhold til dette med valutasvingninger, renteøkning og andre faktorer som kanskje ikke den vanlige personen i gata tenker på. I en sak som innvilges skal låntagers økonomi blant annet tåle en renteøkning på 5 %, gjeldsgraden må ligge innenfor 5 x bruttoinntekten, og i tillegg ha en buffer dersom valutakursen endrer seg i negativ retning. Dette gjør vi for å være sikre på at kunden har en god og sunn økonomi slik at de trykt kan realisere drømmen om bolig i utlandet. Vi vil jo ikke at kunden skal havne i et finansielt uføre om noe uforutsett skulle skje.

Om leieinntekter i utlandet

Når du tar kontakt med megler, så kan potensielle leieinntekter være noe sombrukes som salgsargument og at «regnestykket går rundt» ved at du leier ut boligen, DNB Luxembourg tar ikke hensyn til disse inntektene da vi er opptatt av at du ikke skal være avhengig av leieinntekter for å kunne betale regningene dine..

Utleieinntektene dine bør fungere som en drifts- og bufferkonto som er øremerket eiendommen. Vår anbefaling er derfor å ikke ta disse inntektene inn i ditt vanlige forbruk.

– Et godt eksempel er jo den tiden vi har gått igjennom og som vi fortsatt er inne i. Om muligheten for å leie ut forsvinner fordi ingen lenger kan reise eller ta ferie i utlandet, da vil du kunne havne i den situasjonen at du ikke klarer å møte dine betalingsforpliktelser, avslutter Eriksen.

«Å virkeliggjøre en drøm handler om å sette noen tall og en dato!»
DNB Luxembourg hjelper kunder hver dag med å virkeliggjøre sin drøm.

 VELKOMMEN TIL DNB Luxembourg www.dnb.no/lu eller boliglan@dnbgroup.lu

WordPress Ads