Boligkjøp i utlandet?

Gode forberedelser gir best resultat!

FOTO DNB

TEKST Mona Eriksen/redigert av redaksjonen

Gjennom hele 2021 har DNB Luxembourg hatt stor pågang av kunder som søker finansieringsbevis i forbindelse med
kjøp av bolig i utlandet. Du trenger ikke vite hvilken eiendom du skal kjøpe før du søker om lån, for du kan når som helst søke om et finansieringsbevis dersom du planlegger å kjøpe i Spania, Frankrike eller Portugal.
– Vi ser ofte at kunder starter prosessen i feil ende, og istedenfor en spennende og interessant reise, ender det
med frustrasjon og stress, forteller Mona Eriksen, Sales & Relationship Manager hos DNB Luxembourg.
Eriksen har jobbet med å gi råd til kunder siden 2008 og har opparbeidet erfaring med hva som er best fremgangsmåte. Her er hennes forslag til hvordan man bør gå frem :

 1. Start med å gjennomgå din finansielle situasjon. Finn ut hvor mye du ønsker å kjøpe for, og hold deg til denne
  planen.
  Det som vil være avgjørende for ditt prosjekt er at du enten har spart opp midler som kan dekke egenkapitalen eller at du har mulighet for å låne opp på egen primær/sekundær bolig i Norge. Husk at din totale belåning skal ligge innenfor maksimum fem ganger din bruttoinntekt og at du må tåle en renteøkning på 5 prosent.
 1. Finansieringsbevis.
  Dersom du ønsker å finansiere kjøpet med et lån i EURO, vil DNB Luxembourg kunne hjelpe deg å finne ut hvor mye du kan kjøpe for med utgangspunkt i den egenkapitalen du har til rådighet samt din totale finansielle situasjon.
  Det er flere fordeler med finansieringsbevis. Et finansieringsbevis er et nyttig dokument som bekrefter bankens vilje
  til å låne deg en viss sum penger basert på gitte antagelser.
  For det første vil et finansieringsbevis gjøre deg i stand til å handle raskt når din drømmebolig dukker opp. En annen fordel er at et finansieringsbevis gjør at potensielle selgere/meglere er trygge på din evne til å gjennomføre kjøpet.

 1. Før du går i gang med å søke etter DIN eiendom, vil det være klokt å sondere ut hvor eiendommen skal ligge finn ditt favorittområde. Har du ingen kunnskap eller preferanser, vil det være klokt å leie litt først, gjerne på den tiden av året som du har planer om å være der. Det kan være store sesongsvingninger.
 1. Lag en kravspesifikasjon på din feriebolig.
  Det finnes et hav av ferieboliger å velge mellom. Det viktigste er at du skriver ned dine ønsker/behov og at du lager en prioritering mellom disse. Sannsynligvis vil du ikke få alle ønskene oppfylt, derfor er det så viktig å være klar over hva som er viktigst for deg. Du må også planlegge hvordan du skal eie eiendommen (særeie, felleseie, privat, eie den i et selskap)
 1. Finn en profesjonell megler du kan stole på.
  Meglersystemene i sørlige Europa er annerledes enn i Norge; det er lite eller ingen eksklusive salgsavtaler. Isteden deler meglerne alle boligene mellom seg via en boligportal, slik at alle meglerne kan selge alle boligene. Det er derfor ikke nødvendig å kontakte flere meglere. Meglerprovisjon deles og betales av selger.
  Når du finner DIN feriebolig, vil du måtte betale et reservasjonsbeløp slik at boligen ikke kan selges av en
  annen megler.
 1. Du trenger en advokat/Notar som hjelper deg.
  – Jeg anbefaler sterkt at du engasjerer en advokat til å bistå deg i kjøpsprosessen. Det gjøres via fullmakt. I Spania er ikke megleryrket lovregulert, og det er heller ikke kjøpsprosessen,
  advarer Eriksen.
  Du trenger hjelp til å kvalitetssikre kontraktene som skal signeres, å sjekke boligens juridiske status, skattemessige og kostnadsmessige spørsmål ved transaksjonen, hensiktsmessig eierstruktur, etc. I tillegg vil advokaten sikre de økonomiske transaksjonene da midlene går via klientkonto.
  – Tatt i betraktning at du gjør en viktig økonomisk investering underlagt utenlandsk lovgivning, da er det ikke her du skal spare penger, understreker hun.
  – Våre rådgivere snakker enten norsk eller svensk.
  Siden ikke alle er like stødig i engelsk, fransk eller spansk, så setter de fleste setter stor pris på dette. Det forenkler både kommunikasjon og forståelse, avslutter Eriksen, som ønsker
  velkommen til å kontakte DNB Luxembourg på www.dnb.no/lu
  eller per e-post boliglan@dnbgroup.lu

Mona Eriksen, Sales &
Relationship Manager
hos DNB Luxembourg.
FOTO DNB
WordPress Ads