Takplater til alle

Når du tenker på å pusse opp eller oppgradere taket, så finnes det veldig mange valg. Du kan gå for takstein, noe som er veldig vanlig blant nordmenn, eller du kan gå for takplater. Espen Stensøy, markedssjef for Alsvåg Plater, gir råd og gode tips om du skulle tenke på å skifte ut taket ditt.

FOTO Unsplash

TEKST Jan Helge Lillevik

Det første jeg vil si er at det samme gjelder for takplater som gjelder for takstein. Om du tenker på å skifte ut taktekket,
så anbefaler vi at du like gjerne skifter ut hele taket som også inkluderer undertak. Dette er jo selvfølgelig for at du skal
slippe å måtte hele tiden tenke på hvor gammelt deler av taket ditt er, starter Stensøy.

Vi driver med ståltakplater som er egen produksjon på Sortland og vi er da størst på renovering av tak, men vi
leverer også i økende grad til nybygg. Vi har blant annet en utrolig lekker taksteinsprofil i stål som vi er veldig stolte av.
Denne kan skreddersys til ethvert prosjekt.

Dette er jo et veldig lett produkt, reint vektmessig, og leveres med femti års garanti. Platene og profilene våre er
veldig attraktive og er spesielt populære nordover i landet som inntil nå har vært vårt hjemmemarked, forteller Stensøy.

Markedet for takplater

Man skulle nok tro at slike produkter er mer populært blant industrielle markeder, men det finnes også mer dagligdagse kunder blant de som kontakter Alsvåg. Hovedmarkedet er nord, men vi har også store kunder
sørover mot Trondheim. Det varierer jo veldig på type tak, om det er plater eller profiler. Noen av de profilene vi har kan også brukes på vegg til for eksempel driftsbygninger eller lignende.

Det er jo et veldig værbestandig produkt, men en av hovedgrunnene for at det er populært nordpå er jo fordi at
det er mye enklere med transport og logistikk. Et tak med stålplater eller profiler går fint på en pall, så du reduserer
veldig transportkostnader kontra for eksempel takstein. Så med tanke på logistikk er det mye enklere å distribuere enn
betong og tegl, forklarer Stensøy.

Taksteinsprofilen vår er hovedsakelig brukt på eneboliger, men vi har jo også noe som kalles TP18 og TP45 som er
takprofiler. De ligner litt på den gamle bølgeblikken, men de har en mer vinkla takprofil. De går jo til både industri, driftsbygning og større tak, men også til eneboliger. Dette går jo veldig på tradisjoner for hva som er benyttet på taket i ulike deler av landet. Nordover er det veldig mange tak som bruker vår TP-profil.

Produksjon

For mange er det viktig at produktene er kortreist, og Stensøy kan med glede dele med oss at produksjonen foregår her i Norge. Alt produseres her på Sortland, både taksteinsprofilen og TP-profilene. Vi kjøper stål på coil og valser disse lokalt.
Taksteinsprofilen presses, men klippes også til etter ønsket lengde. Det er her vi har styrken vår, på de vi kaller skreddersøm. I tillegg til at vi har ekstremt korte leveringstider.

Alt av stål kjøpes fra stålverk og profilene produseres på Sortland. Det er mye lettere å transportere det over
kortere avstander lokalt på bil, men det er jo selvfølgelig en stor fordel at vi også får en god gevinst miljømessig, avslutter Stensøy.

WordPress Ads