Blir det ferie i utenlandsboligen i sommer?

Vi er i full gang med gjenåpningen av samfunnet og mange har begynt å tenke på hvordan de kan oppfylle drømmen om enten å feriere i eller eie en feriebolig i utlandet. Mona Eriksen, seniorrådgiver ved DNB Luxembourg, kommer med råd og tips om prosessen rundt det å skaffe seg en bolig i de mest populære landene for nordmenn.

Calp Alicante Spain

TEKST Mona Eriksen/Jan Helge Lillevik

– På spørsmål om det blir utenlandsferie til sommeren, vil svaret være et entydig JA! Folk handler flybilletter som aldri før og det er tilløp til panikk for ikke å få nytt pass! Mange har forsøkt å analysere ferieboligmarkedet i Spania nå etter pandemien, og meningene er like mange og delte som det er folk som uttaler seg, forklarer Eriksen.

Har det vært prisøkning eller har det vært en nedgang i prisene? Er det kjøpers marked? Eller må jeg skynde meg kjøpe nå?

– I siste blogg fra Prognosesenteret meldes det om en kraftig økning i antall nordmenn som planlegger å kjøpe bolig i utlandet. Det har vært en tydelig tendens fra våren 2021 og med en kraftig vekst i slike planer på høsten 2021. De siste tallene på målingene som har blitt gjort er at så mange som 110 000 husstander går med planer om kjøp av fritidsbolig i utlandet. Dette tilsvarer antallet husstander som i dag eier fritidsbolig i utlandet.

Boligmarkedet i utlandet i dag

Akkurat slik som hyttemarkedet i Norge skjøt fart under Covid av kjøpevillig nordmenn, har både franskmenn og spanjoler gjenoppdaget eget land som feriedestinasjon.

– Dette har resultert i at «lageret» av boliger som er til salgs er lavere enn på 20 år, samtidig som prisene har steget ca. 6 – 7 % i 2021, sier megler Erik Fougner i AAA Riviera i en artikkel (link)

Samtidig som meglere på den franske rivieraen melder om eventyrlig omsetning til franskmenn, opplever Spania også en økning i boligomsetningen.

– I 2020 kuttet Andalucia regionen på Costa del Sol kraftig i skattesatsen som må betales for å kjøpe en bolig.  Dette resulterte i en økning i antall boligsalg. Vi må tilbake til juni 2008 for å se lignende tall, med 9945 solgte boliger for juni 2021. Omsetningen for det siste året er opp 11,3%.

– Litt lenger opp på den spanske østkysten, i Murcia regionen, meldes det en omsetningen på årsbasis som er på nivået før Covid-19, ifølge en pressemelding. Alicante hadde en noe tregere start i 2021, og omsetningen er 10 % lavere enn før pandemien. Det ser imidlertid ut til  at markedet er på full fart tilbake.

Prisutviklingen i Spania

– Ser vi på de mest populære områdene hvor utlendinger kjøper,  viser eiendomsprisene langs Middelhavet en økning på 8,4%, mens Balearene (Malorca og Ibiza) og Kanariøyene oppgir at prisøkningen er på 7,9%.

Med strenge reiserestriksjoner viser omsetningen i de typisk norske områdene på Costa Blanca samtidig et fall i 2020 og 2021, eksempelvis Altea med -33 % og Torrevieja med -35%. Dette betyr imidlertid ikke at prisene har falt tilsvarende. For å unngå prispress har få selgere, som ikke har måttet selge, lagt ut sine boliger i markedet under Covid.

– Vi i DNB Luxembourg kan bekrefte at mange nordmenn har brukt 2020 og 2021 på å planlegge neste skritt på sin reise for å kjøpe drømmeboligen i varmere strøk. Vi har hatt stor pågang fra norske kjøpere som har søkt om finansieringsbevis hos oss for å posisjonere seg i forbindelse med kjøp av eiendom over hele Spania, på den franske rivieraen og  også i Portugal merker vi en  økende etterspørsel.

Finansieringsbevis

Det er en god ide å skaffe seg et finansieringsbevis FØRST. Det er flere fordeler med dette:

  1. Et finansieringsbevis vil gjøre deg i stand til å handle raskt når den rette muligheten kommer opp.
  2. Det gjør også potensielle selgere/meglere sikrere på din evne til å gjennomføre kjøpet.
  3. Du er i en bedre forhandlingsposisjon for å sikre deg et godt kjøp

Dersom du kontakter oss på e-post boliglan@dnbgroup.lu vil du på et tidlig stadium blant annet kunne få en avklaringpå hvor mye egenkapital du vil trenge ut i fra en gitt kjøpesum.

– Våre rådgivere snakker enten norsk eller svensk. Siden ikke alle er like stødig i engelsk, fransk eller spansk, så setter de fleste setter stor pris på dette. Det forenkler både kommunikasjon og forståelse, avslutter Eriksen, som ønsker velkommen til å kontakte DNB Luxembourg på www.dnb.no/lu eller per e-post boliglan@dnbgroup.lu.

WordPress Ads