Hvordan er det å kjøpe feriebolig i utlandet nå?

Nå som pandemien har blåst over, og folk nok en gang har fått reiselyst, så har mange gjenopplivet drømmen om å få seg bolig i utlandet. Det er mange ting man må tenke på når slike drømmer skal gjennomføres, men en som kan hjelpe med gode råd og tips er Knut Øvreeide fra DNB Luxembourg.

Tekst JH Lillevik

– Reiseaktiviteten er oppadgående og vi ser at interessen for å kjøpe boliger i utlandet er tilbake, spesielt da i Spania. Etterspørselen har økt og flere selger også eiendommene sine etter en pause på grunn av pandemien. Statistikken viser også at prisveksten i Spania var høy i 2021, og prognosen for 2022 er at veksten skal fortsette, forklarer Øvreeide.

– Akkurat nå er det mange som er på jakt etter feriebolig og det bygges ikke så mye nytt. Dette forklarer noe av den gode prisveksten. Sist gang det var en høy prisvekst var rundt årene 2002-2008, hvor noe av veksten også var drevet av spekulasjon. Utbyggingen av nye boliger ligger nå på rundt 10% av det nivået som det lå på i 2006-07, dette tyder på at markedet nå har en mer konservativ framgangsmåte for å møte etterspørselen. Faren for en boble er nok ikke like stor.

– Det er et mye større krav til utbyggere mht. hva som må forhåndsselges av boliger for at et prosjekt skal settes i gang. De vil ikke ha en lignende situasjon som før finanskrisen hvor noe av det som blir bygd kanskje blir stående tomt. De har lært av feilene som ble gjort den gang.

Gode råd for boliglån i utlandet
Kanskje du har funnet den perfekte boligen, eller i hvert fall det perfekte stedet, hvor du vil tilbringe de kaldeste månedene i året i varmere strøk. Det kan da være smart å tenke over hva du trenger før du setter i gang.

– Vi merker jo en betydelig økning i etterspørsel hos oss for boliglån, spesielt i Spania, men også for de to andre landene vi finansierer eiendom som er Portugal og Frankrike. Vi ser en fordobling fra fjoråret, og for oss er det viktig at de som tenker på å kjøpe seg feriebolig i utlandet tar kontakt med oss så tidlig i prosessen som mulig. Dermed kan vi avklare om finanseringen går i orden, og kunden vet hvor mye som kan brukes på drømmen sin, forteller Øvreeide.

– Det er viktig for oss at kunden er klar over hvilke økonomiske rammer de har, og vi har i det siste opplevd at personer har tatt kontakt noen år etter første forespørsel, for nå å endelig kunne realisere drømmekjøpet.

– Ofte kan det være smart å undersøke litt i området  en har tenkt å kjøpe i , kanskje til og med oppholde seg der en stund. Opplev klimaet, hvordan befolkningen er og om det passer deg, uavnhengig av om du tenker på å kjøpe en bolig i et sted hvor mange nordmenn oppholder seg, eller kanskje et sted som er litt mer ukjent. Det kan være veldig dyrt å kjøpe feil.

Betingelsene for boliglån
Det er viktig å tenke på hva som skal til for å kunne få boliglån til drømmeboligen i utlandet. I DNB Luxembourg er vi nok litt strengere enn hva som kreves for lån til bolig i Norge.

– Vi vil jo gjerne at kunden ikke skal ta vann over hodet når de tar opp et lån for å realisere drømmen deres. Vi kan stille med lån på inntil 70% av boligens verdi, og gjør beregninger mht. inntektsnivå, gjeldsgrad, renteøkninger, valutasvingninger mm. i vår kredittvurdering. Vi er veldig interessert i at kundene våre skal ta de riktige valgene. Med et finansieringsbevis blir det mye lettere for deg som kunde å vite hva du har råd til og hvor du kan kjøpe fritidsbolig.

– Alle våre kunderådgivere snakker norsk eller svensk. Vi vet at ikke alle er like stødige i engelsk, spansk eller fransk, så derfor er det viktig for oss at kommunikasjonen foregår på ditt eget språk.  Ta gjerne kontakt med oss først om du går med boligdrømmer i utlandet, avslutter Øvreeide.

WordPress Ads