HVORDAN REALISERE DRØMMEN OM EN FERIEBOLIG I UTLANDET?

DNB Luxembourg tilbyr finansiering av bolig i Spania, Frankrike og Portugal. Her er noen tips om hva du bør ha i orden for å kunne realisere drømmen.

FOTO Unsplash

TEKST Gunn Iren Kleppe / Mona Eriksen

Pandemien la en demper på reisevirksomheten og mange ble forhindret i å gjennomføre kjøp av feriebolig i utlandet.
Etter hvert som pandemien slipper taket, kan tiden være inne for å gjøre alvor av drømmen.
– Under pandemien har vi merket at flere kjøpelystne brukte tiden på å posisjonere seg slik at de kan realisere drømmen om feriebolig på sydlige breddegrader, forteller Senior Credit Offiser hos DNB Luxembourg, Tom Erik Rokling. Før du drar på visning, er det visse ting du bør tenke over. Som vi har sett de siste par årene kan det skje uforutsette hendelser. Banken må også ta høyde for dette når de skal foreta kredittvurdering av sine lånekunder. Det kan i verste fall bety avslag på lånesøknaden og at du må utsette kjøp av feriebolig.
Det er blant annet viktig å ha en buffer for uforutsette utgifter, og du må kunne betjene lånet uten leieinntekter.
En annen vurdering er om du trenger avdragsfrihet og hvor lenge.

Et lån betales ofte ned over 20–30 år, derfor må du også tenke over hvor lenge du vil kunne opprettholde dagens inntektsnivå.
Slike vurderinger kan gjøre det nødvendig å revurdere pris, størrelse, standard og beliggenhet. I noen tilfeller kan det være fornuftig å utsette kjøpet for å betale ned på annen gjeld først.

Ikke gratis å eie


Det er heller ikke gratis å eie bolig i utlandet.

Du må ta i betraktning løpende kostnader (inkludert sameiekostnader) pluss vedlikehold, eventuelt inventar og oppgraderinger pluss reisekostnader.

Ifølge Rokling undervurderer mange disse kostnadene, og derfor legger banken disse til i sin vurdering. Eventuelle leieinntekter vil selvfølgelig hjelpe, men disse vil ikke telle med i bankens kredittvurdering.
– Mange banker har en øvre aldersgrense på når lån skal være nedbetalt, det har vi ikke i DNB Luxembourg.

Vi vurderer alle lånesøknadene individuelt for å finne den beste løpetiden for den enkelte kunde. Langsiktig lån med inntil 30 års nedbetaling er mulig hos oss, forteller han.
Banken vil også vurdere utviklingen av din inntekt, og hva som vil skje med den om du går av med pensjon. Hvor høy belåning du har på bolig hjemme er også med i vurderingen. Du kan søke avdragsfrihet i inntil ti år, noe som kan gi
større økonomisk fleksibilitet. Men det er viktig å huske at dette er midlertidig, og banken anbefaler å bruke disse årene til å bygge opp en buffer. Ikke alle får innvilget avdragsfrihet, og Rokling understreker at om du må ha avdragsfrihet for å klare kjøpet, er det bedre å utsette.


Unngå problemer med finansieringsbevis

Iblant faller man for en bolig som viser seg å være dyrere enn man hadde tenkt. Fristelsen kan da være stor for å kjøpe noe som kanskje er for dyrt.

Rokling anbefaler at du tar deg god tid, og holder deg til planen. Lag en ønskeliste med prioriteringer før du starter letingen, og husk at du sannsynligvis ikke finner alt du har på ønskelisten.
Det vil også tilkomme kostnader på rundt 10-15 prosent av kjøpesum i skatter og avgifter, noe banken ikke finansierer og som vil øke behovet for egenkapital.

Ved å søke om finansieringsbevis før du starter boligsøket, vet du eksakt hva du har råd til og kan slå til med en gang om du finner drømmeboligen. Dermed unngår du å signere kontrakt på en bolig du egentlig ikke har råd til. Et boligkjøp i utlandet er heller ikke akkurat som i Norge.
– Det er viktig å være klar over at megler lever av provisjon og gjerne vil at du skal kjøpe «den dyreste boligen». En
advokat vil være behjelpelig med kvalitetssikring av kjøpet, slik at du kan føle deg trygg. Vi i DNB Luxembourg har mer
enn 15 års erfaring i å hjelpe deg til å finne ut av «det meste» hvis du søker lån til kjøp av feriebolig i Spania, Portugal eller Frankrike. Vi har rådgivere som snakker norsk og svensk, slik at du får hjelp på ditt eget språk, avslutter Rokling, som ønsker velkommen til DNB Luxembourg www.dnb.no/lu eller boliglan@dnbgroup.lu . _

Tom Erik Rokling.
FOTO DNB
WordPress Ads