Finansiering av drømmebolig på den Spanske solkysten

Mange nordmenn har etter pandemien begynt å realisere drømmer de kanskje har sittet med over denne perioden, eller det er noe de har drømt om lenge! En av de store drømmene er å få seg en bolig i sydlige strøk, og der er Spania det mest populære stedet for nordmenn.

En som hjelper personer med slike drømmer og som kommer  med mange gode råd og tips, er Svein Erik Lampe, Salgsansvarlig ved DNB Luxembourg S.A. sitt representasjons kontor i Marbella.

– Jeg jobber her ved vårt kontor i Marbella og dekker solkysten primært. Da jeg kom tilbake til Marbella etter å ha vært i Norge under pandemien, ble jeg litt overrasket over markedet. Jeg trodde jo at det skulle ligge flatt og være trasig mens jeg var i Norge, men sånn var det jo ikke, forteller Lampe.

Det har vært høy aktivitet i eiendomsmarkedet her i Spania under pandemien, både blant nordmenn og andre nasjonaliteter

Luksusmarkedet har opplevd en formidabel prisstigning, mens det markedet som kanskje nordmenn flest er interessert i, har vært mer stabilt. Marbella er jo ikke et veldig homogent marked. Du kan få boliger til nærmest utenkelig høye priser, mens det som  vanlige norske lønnsmottakere oftest ser etter, ligger gjerne på mellom 3 – 10 millioner kroner.

Solkystens fordeler
Om man er ute etter en bolig som kan brukes hele året, og spesielt i de kalde vintermånedene, så kan Lampe videre fortelle at Marbella og solkysten er absolutt et godt reisemål.

– Fortsatt bygges det mye her nede og det er høy aktivitet. Tatt i betrakting verdensitauasjonen, renteøkninger og lignende, har vi foreløpig ikke merket noen nedgang i forespørselen i forhold til lån. 

Det som har forandret seg litt er at det er flere som ønsker å jobbe remote, og dermed vil gjerne ha en bolig de kan jobbe fra her nede. Mange velger kanskje å jobbe her nede under behagelige temperaturer noen måneder, og så jobbe fra Norge. Det som er viktig å sjekke ut i slike tilfeller er om norske skatteregler gir deg anledning til å jobbe herfra, forklarer Lampe.

Det som derimot ikke har forandret seg, er at ferieboligkjøpere fortsatt  ønsker veiledning i prosessen og hjelp til finansiering. Fortsatt er det jo sånn at potensielle ferieboligkjøpere kommer ned her og er relativt uvitende om kjøpsprosessen. De vet ikke helt hvordan prosessen fungerer. Ting skjer gjerne ikke like raskt som i Norge. Noe annet som overrasker veldig mange er at kostnadsnivået på eiendomskjøp  i Spania, er mye høyere enn i Norge. Om du ser en bolig til salgs på solkysten på nettet, Finn eller lignende, så kan du som en tommelfinger-regel  plusse på 10-11% på den prisen som er oppgitt i annonsen

Tre gode råd for boliglån i utlandet
Dersom det skulle friste med egen feriebolig på solkysten, så har Svein Erik Lampe tre gode råd til de som måtte ønske det.

  • Ha finansieringen på plass. Et finansieringsbevis fra oss vil gi deg en indikasjon på hva du faktisk kan handle for.
  • Engasjer en advokat som bistår deg i kjøpsprosessen. Det er fordi eiendomsmeglere her nede ikke har noe juridisk ansvar, slik som vi er vant med fra Norge

–      Bli kjent med området som du vil kjøpe i. Gjerne lei en bolig eller besøk området. Selv om det under pandemien har vært populært med visninger på nett, så råder jeg fremdeles kunder til å oppsøke boligen og området de vil bo. Å kjøpe feil i Spania kan være en utrolig dyr affære for mange og det ønsker vi selvfølgelig ikke for kundene våre, avslutter Lampe.

«Å virkeliggjøre en drøm handler om å sette noen tall og en dato!»
DNB Luxembourg hjelper kunder hver dag med å virkeliggjøre sin drøm.

.              VELKOMMEN TIL DNB Luxembourg www.dnb.no/lu eller boliglan@dnbgroup.lu

WordPress Ads