HVORDAN VELGE RIKTIG BENKÅLATE TIL KJØKKENET

– Vi i Nerostein mener at stein – uten tvil – er det beste materialet for benkeplater på kjøkkenet. Det er fordi det er slitesterkt, lekkert og praktisk, sier Peeter Tähepõld som er salgssjef i bedriften. Nerostein produserer benkeplater til mellom 600-800 kjøkken hver uke og leverer til hele landet.

Peeter Tähepõld, Nerostein

TEKST Åse Kari Gravråk

Vedlikehold

Ulike materialer krever ulikt vedlikehold, noe som i aller høyeste grad også gjelder for benkeplater i stein. Granitt er slitesterkt og lett å holde vedlike. Marmor gir et unikt uttrykk, men krever mer vedlikehold. Kompositt og keramikk derimot krever minimalt vedlikehold. Skal du investere i en ny benkeplate kan det lønne seg å ta dette med i vurderingen før du bestemmer deg.

Granitt er flott og slitesterkt

Granitt er mye brukt til benkeplater. Det henger både sammen med at det er et flott og slitesterkt materiale, og i det daglige holder det å tørke granitten ren med en fuktig klut.

Som regel er det tilstrekkelig å bruke rent vann, men ved behov kan du både bruke nøytralt, svakt alkalisk eller svakt syreholdig rengjøringsmiddel. Da får du bort de aller fleste typer søl og flekker.

For å gjøre det daglige renholdet så enkelt som mulig, bør både lys og sort granitt impregneres før platen tas i bruk, og deretter én gang i året. Lys granitt er særlig viktig å impregnere da den har åpnere porer enn sort granitt.

Marmor gir et unikt uttrykk

Det unike uttrykket til marmor gjør at mange ønsker seg dette materialet på kjøkkenbenken. Marmor krever en god del vedlikehold for å holde seg pent over tid. Marmor er et materiale som absorberer væsker forholdsvis lett. Olje og fett vil derfor etterlate flekker ganske fort. I tillegg er marmor forholdsvis utsatt for riper og misfarginger.

En del av dette kan motvirkes ved å impregnere. Det bør gjøres før benkeplaten tas i bruk og deretter minst én gang i året. Natursteinsimpregnering kan brukes både på marmor og granitt, Impregneringen trekker ned og inn i porene for å gi beskyttelse og gir liten eller ingen endring i fargen på steinen. For daglig renholdet kan du vaske marmor med en fuktig klut og rent vann. På en benkeplate av marmor skal det aldri settes varme gryter og panner fordi varmen kan trekke fettstoffer opp av platen og forårsake flekker. Bruk derfor alltid gryteunderlag.

Kompositt og keramikk

Er du ute etter en benkeplate der vedlikehold er tilnærmet ikke-tema, bør du vurdere kompositt eller keramikk. Både kompositt og keramikk er eksempler på materialer som har svært lav porøsitet, og som nesten ikke suger til seg fuktighet i det hele tatt. Keramikk karakteriseres som et ikke-absorberende materiale. Det vil si at det er minimal risiko for at det etterlates flekker dersom du søler. Den lave porøsiteten gjør også at keramikk og kompositt er svært hygieniske valg ettersom bakterier i liten grad kan sette seg fast i materialene.

For å rengjøre en benkeplate i kompositt trenger du som regel bare å bruke en fuktig klut, evt. med nøytralt rengjøringsmiddel. Det finnes også egne rengjøringsprodukter spesielt beregnet på kompositt, som blant annet tilfører materialet litt glans.

Det er like enkelt å rengjøre en benkeplate i keramikk som kompositt. Varme gryter kan plasseres disse direkte på en benkeplate av keramikk uten at platen tar skade. Det bør du derimot ikke gjøre på kompositt da varmen kan føre til misfarging av farge- limkomponentene i materialet.

Leverer over hele Norge

Nerostein leverer benkeplater over hele Norge. De leverer til IKEA, Epoq og Power, men også til private kunder og litt mindre forhandlere som Rp kjøkken og Benkespesialisten AS.

– Vi er ca. 360 ansatte totalt, av disse jobber 150 i produksjon, 80 på kontoret og 130 som målere og montører, forteller Tähepõld. – For å garantere kortest mulig leveringstid og best mulig resultat, har vi egne mannskap til både måling og montering.

Miljøvennlig produksjon

Produksjonen foregår i Estland. I et produksjonsområde på 8000 kvadratmeter har Nerostein 23 CNC maskiner, 4 vannstrålemaskiner og 5 kantpoleringslinjer. Vann fra produksjonsprosessen rengjøres og resirkuleres, og produksjonsavfall håndteres av sertifiserte partnere.

WordPress Ads