NORD-KYPROS – DITT NYE FERIEPARADIS

På nordkysten av Kypros finnes naturskjønne områder som gir deg det lille ekstra, og innbyr til en avslappende ferie. Med 330 soldager er Nord-Kypros er en perle.

TEKST Ingunn Helene Kristensen

Alanyahus er et solid meglerhus som først og fremst formidler kjøp og salg av ferieboliger for skandinaver. I tillegg til Nord-Kypros kan de tilby ferieboliger i Alanya og områdene Belek og Gazipasa i Tyrkia.

Nord-Kypros for deg som vil ha det lille ekstra

–Nord-Kypros tilbyr både lange strender og flotte opplevelser i fjellet. Området passer for de som ønsker litt roligere omgivelser med uendelig havutsikt.

På Nord-Kypros finnes boligkomplekser med høy standard. Bygningene på to etasjer tilbyr leilighet på bakkenivå med hage, og leilighet i 2.etasje med takterrasse. Det finnes basseng i boligkompleksene, selv om kilometervis av flotte strender og krystallklart vann ligger like ved. Det er ikke vanskelig å finne en privat vik på Nord-Kypros’ strender. Det behagelige og rene vannet frister også til dykking eller annen vannsport. Området tilbyr både internasjonale kjøkken og små lokale familiedrevne restauranter.

Til Nord-Kypros kan man fly direkte til Larnaca (gresk side). Derifra leier man bil eller blir hentet. Boligkomplekset ligger ca en time fra flyplassen. Man kan også mellomlande i Istanbul eller Antalya i Tyrkia og fly videre til Ercan Nicosia (tyrkisk side), forteller eiendomsmegler Özlem Yousseinof.

Alanya er mer enn strand og sol

–Alanya er populært feriested. Mange ser på Alanya som en typisk turistby, men bare noen kilometer utenfor byen kommer du til en annen verden, sier Yousseinof.

Like utenfor byen finner du koselige landsbyer med sin sjarm. Mange reiser hit for å nyte gode måltider og oppleve den autentiske kulturen i området.

For den som ønsker en mer aktiv ferie er sykling og gåturer i fjellområdene like utenfor byen populært.

–I Alanya finner du et mylder av restauranter i alle prisklasser. Tyrkia har gunstige priser, og du trenger ikke å tømme lommeboken for et godt måltid.

For golfelskere

–Belek blir kalt golfens mekka med ikke mindre enn 27 golfbaner. Her finner man også Land of Legends som er områdets nye Disneyland som byr på en rekke opplevelser for både store og små, forteller Yousseinof.

Belek ligger i nærheten av Antalya flyplass ved Middelhavet. I Belek finner vi eneboliger med private bassenger eller leiligheter i mindre boutique-anlegg på to etasjer. Området passer spesielt til de som liker shopping, nærhet til en storby, nærhet til flyplass, tilgang til strand for ikke å glemme golf.

Trygg og effektiv kjøpsprosess med norsk-talende megler

–Med en skandinavisk-talende megler får du forklart alt på ditt eget språk. Megleren forstår kjøperens ønsker og spørsmål, og forklarer ved utfordrende situasjoner. Med en lokal megler kan dette fort bli vanskelig.

– Før kunden kommer ønsker vi en samtale hvor vi får vite litt om kundens ønsker og krav. Da blir det lettere å finne fram til de beste alternativene.

Det er nødvendig at en har tenkt godt gjennom egen økonomi. Videre bør du/dere ha tanker om hva som er viktig for deg/dere: rolige omgivelser med flott utsikt, nærhet til sentrum eller kanskje fasiliteter til barn?

–Etter at en har bestemt seg for bolig tar det rundt 3 timer å ordne dokumentene. Grunnen til den effektive behandlingen er at kjøper gir Alanyahus fullmakter. På Kypros utstedes fullmaktene til advokat. Dermed kan vi representere kunden på de ulike kontorer. Vi åpner bankkonto i tyrkisk bank sammen kunden. Når fullmakt og konto er på plass skrives kontrakt, og betalingsvilkår avtales. I tillegg til pris på bolig tilkommer utgifter til skjøte, takstrapport (i 2022 lå denne på ca. 200 euro) og veksling av valuta.

En god investering

–Det er enorm etterspørsel etter boliger både i Tyrkia og Nord-Kypros. Mange skaffer seg leieinntekter i de periodene de selv ikke bruker boligen. Spesielt er utleie av eneboliger populært. En bolig i Tyrkia eller Nord-Kypros er en god investering i mange år fremover.

–Frem til pandemien var de fleste kjøpere enten i slutten av 50-års alderen eller rett over 60. Nå har aldersgrensen blitt betydelig lavere. Nå er det ikke bare pensjonister som søker boliger, men også yngre familier eller par som ser bolig i Tyrkia og Nord-Kypros som god investering. Mange har fått øynene opp for muligheten for å ha hjemmekontor på balkongen med utsikt over Middelhavet, sier Yousseinof.

Boliger i Alanya, Belek og Kypros (alanyahus.eu)

WordPress Ads