Salg av bolig i Frankrike

I disse usikre økonomiske tider er det mange som tenker på å kvitte seg med typer av luksus som kanskje enten kan falle i pris eller bli for dyrt i drift.

TEKST Jan Helge Lillevik

En av disse luksusene som mange nordmenn har er eiendommer i utlandet, og Frankrike har vært et land som mange nordmenn har kjøpt feriebolig i. Frédéric Massé fra FranskBolig kommer med mange tips for deg som kanskje vil vurdere muligheten til å selge nå.

– Vi har hatt mange henvendelser fra kunder som ser at kronekursen begynner å bli svakere kontra euroen og de vurderer derfor å selge. De tenker nok at det kan lønne seg å selge nå i motsetning til når høysesongen starter. Det er jo ingen som vet om kronekursen skal svekkes ytterlige imot høsten, men vi vet i hvert fall at den er historisk lav, forklarer Massé.

– Pandemien har skapt en litt rar situasjon i det franske boligmarkedet. I starten var det jo mange som spådde at prisene skulle falle og at det skulle oppstå en eiendomskrise. Dette var en typisk første reaksjon som av og til kan føre til en panikk. Det vi har opplevd er direkte motsatt. Prisene gikk opp. Behov for et trygt sted å bo utenfor byene i nedstengningsperiodene skapte en etterspørsel som drev prisene opp. Det må også nevnes at boliglånsrenten var historisk lav.

Mangel på salgsobjekter
Men hvilke konsekvenser kan da et marked som leter etter produkter som gir trygghet, men veldig få blir produsert? Svaret er at markedet tømmes for salgsobjekter.

– I fjor merket vi at lageret med de beste salgsobjektene ble tømt på grunn av det rekordhøye salgsnivået i 2020 og i enda større grad i 2021. Det kom ikke mange nye boliger på markedet og de som hadde vurdert å selge før pandemien holdt på eiendommen sin. Dette førte til en boligmangel og med fortsatt mange potensielle kjøpere der ute, til stigende priser, forteller Massé.

– På grunn av hvordan annonsering av boliger i Frankrike fungerer, så er det veldig vanskelig å føre statistikk på antall boliger til salgs per dags dato. Men om du ser på de største nettportalene for det franske markedet, så er det klart at det ikke har blitt fylt på etter etterspørselens behov. Vi tror at vi nå er på en topp av hva som kan forventes av salgsverdi for boliger.

Salg av fransk bolig
Hva burde du da gjøre som boligeier av en fransk bolig dersom du har behov for å selge boligen? Dette er et spørsmål som mange kommer med til meglerne som jobber i FranskBolig i Frankrike.

– En av de viktigste tingene som alle som skal selge en bolig bør forsikre seg om, er at den megleren som man tar kontakt med, faktisk er opptatt av å forsvare dine interesser. Veldig mange franske meglere blir nemlig kontaktet av selgere som vil selge til en viss pris, uten at den prisen nødvendigvis er korrekt etter hva markedet har appetitt for. Disse meglerne er bare opptatt av å skaffe salgsoppdrag og vil ikke informere selger om at prisen er urealistisk, siden de frykter at selger skal gå til nabomegleren. Du bør derfor ikke velge en megler fordi han mener at eiendommen din er verdt mer enn nabomegleren sier at den er verdt! For dette er bare en taktikk for å få deg til å velge nettopp ham. Husk at det ikke er megleren som bestemmer hva eiendommen blir solgt for, men en kjøper!

– En annen ting er hvor flink megleren er med markedsføring. Dette er noe vi veileder mange selgere gjennom. Man tenker ikke på at mange eiendomsmeglere markedsfører slik at de bare når en liten andel av kjøpere. Det er ikke som i Norge hvor man bare legger ut på Finn fordi det er der alle boliger er. Vi i FranskBolig annonserer på over hundre boligportaler og ikke bare et par portaler i det franske markedet, avslutter Massé.

WordPress Ads