SOLCELLEPANELER GIR LAVERE STRØMREGNING OG SIKKER ENERGI

–Etterspørselen etter solcellepanel har vært helt enorm de siste
årene, sier Jan Børge Søviknes ved Bergen Solkraft.

TEKST Ingunn Helene Kristensen

Interessen for solcellepanel startet rundt 2017/2018, men det var først i 2020/2021 det virkelig «tok av». I 2022 sa 8 av 10 nordmenn at de kunne tenke seg solcellepanel.

Hvorfor ønsker stadig flere å bytte til solcellepanel?

– Det er flere grunner til den økte interessen, men høye strømpriser innenlands og strømkrisen i Europa er åpenbart de viktigste årsakene, sier Søviknes.
Når taket får solcellepanel merkes det på strømregningen.

For mange dekker solcellepanelet store deler av strømmen, mens andre opplever å produsere mer strøm enn de selv trenger. Da kan man lagre det i egne batterier til senere, eller man kan selge overskuddet gjennom kraftleverandører.

– Gjennomsnittlig legges 26 paneler på en enebolig. Det vil gi rundt 11 000 kilowatt, noe som dekker rundt halvparten av strømbehovet. Ved 40–50 paneler dekkes hele behovet, forteller Søviknes.

Dessuten føler mange en trygghet ved å være helt eller delvis selvforsynt med strøm i en noe usikker tid med kraftmangel i Europa. Solcellepaneler er også miljøvennlig med null utslipp, altså et godt miljøtiltak. Solcellepaneler er en god investering som betaler seg tilbake, blant annet gjennom en verdiøkning på boligen.

Passer solcellepanel for alle bygg?

–I utgangspunktet passer det for alle bygninger, men noen har mer utbytte av panelene enn andre. Jo større flater, jo flere solcellepaneler kan legges. Større veggflater kan også benyttes, da spesielt sørvendte veggflater, kommenterer
Søviknes.

Det har vært en økende etterspørsel innen landbruk.
Landbruk krever mye energi og vanligvis finnes det store tak som kan dekkes av mange paneler.

–Borettslag har også vist interesse for solceller, men det jobbes med en fordelingsnøkkel i forhold til enhetene i borettslaget og strømmen som produseres.
Stadig flere privatboliger ser nytten av solcellepaneler. Nyere hus har store glassflater i fasaden som gjør det vanskeligere å legge paneler på veggene. Her vil takpaneler være å foretrekke.

–Det har også vært en jevn vekst for solcellepaneler på fritidsboliger og hytter. Siden disse ikke får strømstøtte kan solcellepaneler være svært gunstig. Da vil hytta produsere sin egen strøm all den tiden du selv ikke er der. Ved å montere
en batteribank har du alltid strøm på hytta.

– Solcellepanel fungerer som bare det, over alt, også på Vestland.

Hvor fungerer solcellepanel best?

–Solcellepanel fungerer som bare det, over alt, også på Vestland. Selv når det er overskyet produserer panelene strøm.

Det viktigste er hvilken retning panelene legges i.

Det vanligste er tak som ligger øst-vest, aller best utbytte er det likevel for tak som ligger mot sør. Nord er mindre gunstig. Det vil være større produksjon på sommerhalvåret, og lavere produksjon i vintermånedene. Da kan man spare opp i batterier til senere behov, eller selge overskuddet videre.

Bergen Solkraft er et trygt valg

 

Den økte etterspørselen etter solcellepaneler var årsaken til at den erfarne elektrikeren Jan Børge Søviknes ønsket å spesialisere seg på solceller. Han gikk sammen med barndomskameraten Christoffer Bjelland og etablerte firmaet Bergen Solkraft januar 2023. Den nyetablerte virksomheten har hatt en eventyrlig start.
Bergen Solkraft tilbyr solcellepaneler til hele Vestland, fra Førde til Haugesund. I tillegg kan de levere pakker med alt som trengs til et tak til resten av landet.

–Bergen Solkraft samarbeider med seriøse byggmestre og taktekkere. Dette gir oss en solid kompetanse og erfaring.
Vi benytter dessuten SINTEF-godkjente produkter som gir lang levetid.
Med den økte interessen for solcellepanel dukker det selvsagt opp en rekke cowboyvirksomheter som tilbyr solcelletak til en rimeligere pris. Disse virksomhetene har ofte ikke kompetansen som trengs og selger produkter som kan ha kort levetid.

Ved å benytte deg av et solid virksomhet som Bergen Solkraft kan du være trygg på at produktene er pålitelige og vil vare lenge.
–Vi gir også en garanti for at alle ledd i prosessen er sikret, avslutter Søviknes. _

 

Mer informasjon finnes på:

www.bergensolkraft.no

 

 

WordPress Ads