Solcelletak i vinden

Skal du legge nytt tak? Med solcelletakstein kan du spare både penger og miljøet.

TEKST Christine Kristoffersen Hansen

Vi er foreløpig de eneste i verden som produserer betongtakstein med integrerte solceller, og vi merker virkelig at dette er i vinden nå, sier salgsleder Espen Stensøy i Skarpnes, før han smilende legger til: Eller i sola, da!

Første kapittel i bedriftshistorien til Skarpnes ble skrevet allerede i 1919. I over hundre år har bedriften vokst fra å være et lite lokalt støperi til å bli en moderne, automatisert industribedrift. I dag har de en omsetning på drøye 200 millioner kroner og har rundt 50 ansatte.

Suksessfull familiebedrift

Gjennom fire generasjoner har familiebedriften Skarpnes hatt ett mål: å holde norske skråtak tette.

Og nå gjøres det altså helst ved hjelp av betongtakstein med integrerte solceller.

­Om du planlegger å legge nytt tak, enten ved at du skal bytte du det taket du allerede har ¬ eller ved at du skal legge tak på et nybygg, så går Stensøy langt i å anbefale denne løsningen.

Med et tak med integrerte solceller kan du spare penger ved at strømregninga reduseres. I tillegg et det et godt valg for miljøet.

Stensøy forteller at siste årene har utvikling av den unike solcelletaksteinen vært en viktig strategisk satsing for Skarpnes. Sammen med sin tyske partner Autarq GmbH, Sun Net AS og Aalborg Universitet har de utviklet verdens første BIPV (Building Integrated Photo Voltaic)-produkt basert på betongtakstein.  Prosjektet ble tildelt 2,5 millioner euro i støtte fra et av EUs innovasjonsfond.

Pris for design og arkitektur

Initiativet har også bidratt til at Skarpnes er blitt tildelt DOGA-merket for design og arkitektur. I begrunnelsen for tildelingen står det blant annet at betongtaksteienen med integrerte solceller «er et fremtidsrettet produkt med funksjonell utforming, høy kvalitet og lang levetid».

Designet er som en moderne flat takstein. Men her blir altså solceller innlemmet. Med andre ord er både kvaliteten, de tekniske løsningene og estetikken ivaretatt, sier Stensøy, og fortsetter:

Vår løsning har alle kabler skjermet for vær og vind under solcelletaksteinen. Den er laget for at du skal slippe å klatre opp på taket. Det skal fungere som en vanlig takstein og er tilnærmet vedlikeholdsfritt.

Konkurransedyktig på pris

Ifølge Stensøy kan en vanlig husholdning spare mellom 30 og 40 prosent av det totale energiforbruket ved å velge takstein med solceller.

Hvor mye strøm du sparer avhenger selvsagt av hvor mye strøm du faktisk bruker. Men det er jo gjerne slik at desto større hus du har – eller jo eldre det er – desto høyere er strømforbruket. Men så er det jo slik at ingen vet hva strømprisen blir i fremtiden, og dermed blir nedbetalingstiden over antall år uansett en teoretisk øvelse.

Stensøy forteller at produktet koster mer i innkjøp enn et tak med tradisjonell takstein. Likevel mener han at de nå konkurrere på pris med ordinære solcellepaneler. Dette gjør at de ser lyst på framtida, og mener at markedet vil vokse betydelig de neste årene.

Betongtakstein med integrerte solceller passer på mer eller mindre alle typer skråtak. Store som små, sier han.

Viktig med taksjekk

Forventet levetid på betongtakstein kan være godt over 50 år. Dette avhenger imidlertid av taket ivaretas, og at også det som er under taket er intakt.

­Generelt skal taket etterses minst en gang i året. Stein kan ha forskjøvet seg, blåst av eller knekt. Dessverre er det slik at mange nedprioriterer taket – fordi det «ligger liksom bare oppå der». Men taket er jo faktisk husets hovedbeskyttelse og det er absolutt verd å bruke noen minutter per år på å se over det. Hvis du ikke føler deg i stand til å gjennomføre taksjekken selv, så kan du leie inn fagfolk til å ta seg av denne jobben, avslutter Stensøy.

www.skarpnes.com

WordPress Ads