Vinterhage -Bring sommer med deg hele året!

Etter en litt lang vinter er det mange som begynner på diverse byggeprosjekter, og et veldig populært prosjekt for mange nordmenn er en såkalt vinterhage. Kanskje til og med du har tenkt i slike baner, og lurer på hvordan man går frem.

Foto – Vinterhager Sørlandet AS

TEKST Jan Helge Lillevik

Joakim Johansen fra Vinterhager Sørlandet kommer med mange gode tips og forteller hva som kan være lurt for å kunne ha det behagelig midt på vinteren.

– Vi jobber med drivhus, hagestuer og vinterhager og kundekretsen vår strekker seg stort sett over hele Sør-Norge. Det har også blitt satt opp vinterhager i Trøndelag av oss, forteller Johansen.

– Vår største styrke er jo at vi tegner og designer etter hva våre kunder ønsker. Dette er absolutt en fordel for både oss og kunden, siden det da kan hjelpe kunden å se hva de vil ha, både i form av utformingen og materialvalg. Nå rundt påsken begynner våre kunder å lure på hva de skal gjøre med hagen og da får vi stor pågang.

Vinterhage, hagestue eller drivhus
Før man starter, så er det viktig å vite hva man vil ha. Hva har du og din familie bruk for? De forskjellige bygningene har forskjellige bruksområder. Så hva er egentlig forskjellen på de tre betegnelsene?

– Drivhus, hagestue og vinterhage brukes litt om hverandre. Vi pleier å si at drivhus er et enklere bygg som er uisolert og beregnet til spiring og annen dyrking. En hagestue kan både være isolert og uisolert. En vinterhage er alltid isolert. Ofte er den påkoblet huset og kan benyttes som en utvidelse av hovedbygget hvor du går «ut i en vintergrønn hage» hele året.

– Se for deg at du går ut i vinterhagen din, sette deg ned med et glass vin i en god stol, lener deg tilbake og ser opp gjennom glasstaket og ser på måneskinnet og alle stjernene som danser på himmelen. Du sitter varmt og godt, omgitt av vakre grønne planter som spirer lystig fordi de har tilgang på både sol og varme, hele året.

– For mange er behovet en lun plass å tilbringe lange sommerkvelder, eller en plass og nyte maten sin i skyggen ute i hagen. Da kan en uisolert hagestue være noe for dem. Med skyvedører på to lange sider, kan du for eksempel åpne opp rommet og dekke de fineste bord med gode venner. Den uisolerte hagestuen kan være gull verdt som tørr bod gjennom den lange vinteren, hvor alle sykler og annet husstanden har behov for å oppbevare på en god måte.

– For noen blir både hagestue og drivhus en litt for stor investering. Mange har da funnet ut at et lekkert drivhus kan fylle funksjonen i stor grad. En lun plass som du kan dekorere og skape flotte øyeblikk i. En lekker kombinasjon er å sette drivhuset på mur og sette inn en varmekilde. Du kan faktisk sette opp en lekker peis i alle tre alternativene. Kondensgraden vil selvsagt variere mellom disse tre byggene.

Hvordan bygge en vinterhage
– Vi vil spørre kunden og hva som er ønsket og hvilke muligheter de har på sin eiendom. Vi opplever at kundene setter pris på denne fasen av planleggingen. Noen ting har de ikke selv tenkt på og noen nye løsninger vi har god erfaring med kan fort bli det de lander på. Eksempelvis har mange sett for seg frittstående bygg.

– Dersom det er plass og kan kle huset, har vi svært gode erfaringer med å koble det på huset. Mange rapporterer tilbake om at de bruker bytter langt mer, fordi det er så enkelt og at de har fått en ny favorittplass de bare elsker å oppholde seg i mest mulig. I noen tilfeller er prisforskjellen svært liten mellom isolert og uisolert.

– Noen bygger i tre, andre i aluminium og svært mange i PVC. Vi velger ut ifra utforming, konstruksjonsmessige hensyn og pris. Kunden kan også få pristilbud på forskjellige alternativ, og selv velge ut ifra dette. PVC har vist seg å bli kundens favoritt. Det har nok med å gjøre at den er vedlikeholdsfri, prisgunstig, flott å se på, miljøvennlig og ikke minst at den har mange valgmuligheter.

Sommerfølelse
– Det er mulig å kjenne på sommervibber selv om vinteren. Glass og sol, skaper energi. Vi er veldig stolte over at vi leverer til en så rimelig pris at selv kunder som bor langt unna, velger oss.  Det varmer å høre fra kunder som har kosa seg med et varmt bygg midt på vinteren hvor utetemperaturen var minus fem, mens de sitter i tjue varmegrader kun oppvarmet av sola Det gir jo en ordentlig sommerfølelse, avslutter Johansen.

www.vinterhagersorlandet.no

WordPress Ads